28.5.2014

Kulkuset, kulkuset.. ei helkkäilekään enää :O

Viime viikkoina Fallkullassa on taas sattunut ja tapahtunut kaikkea mielenkiintoista ja jännittävää.

Edellis tiistaina taloon tosiaankin kipitti neljä 8 viikon ikäistä suloista porsasta; kaksi tyttöä ja kaksi poikaa. Kaksi niistä on kuitenkin lähtemässä muualle kesän viettoon, mutta vielä ei ole varmaa mitkä. Valitettavasti yhdellä porsaista on tyrä, ja soittokierroksen jälkeen siitä päätettiin luopua ja sen tilalle otetaan uusi possunassu. Possuja ei olekaan keretty vielä nimetä, vaan sen saavat tehtäväkseen Fallkullan kesäleiriläiset.

Hei!

Ensimmäiset kaksi päivää raasut olivat erittäin ihmeissään ja peloissaan uudesta paikasta, kun kymmenet uteliaat silmäparit halusivat tottakai nähdä uudet possut heti ensimmäisenä. Minä sain kunnian ensimmäisenä päivänä siivota possujen karsinan, ja vietinkin karsinassa aikaa totuttaen "pikkuisia" talikkoon ja lapioon. Antoivat jopa rapsuttaa muutamaa leivänpalasta vastaan :).

Possut ovat olleet liemiruokinnalla ennen Fallkullaan tulooan, joten kului jokunen päivä ennenkuin sikojen teollinen rehu alkoi maistua niille. Viikon kuluttua saapumisestaan possut olivat jo melkein kuin kotonaan ja ne osaavat kerjätä namipaloja työntekijöiltä nappisilmillään. Vuohenmaito on niiden ehdotonta herkkua, ja sitä ne saavat aamuisin ja iltaisin muun rehun lisäksi.

Juuri kotiuduttuaan possuja piti vielä järkyttää pienellä pistoksella, sillä ne täytyy rokottaa kaksi kertaa sikaruusua vastaan, ennen kuin ne voi päästää ulkoilemaan. Viikon päästä nasut pääsevätkin siis ulkotarhaan tonkimaan tehosterokotteen saatuaan.

Väsyneet

Viime viikolla pääsin myös ratsastamaan Qinalla ja Wissyllä. Qinalla menin hetken ilman satulaa kesähelteissä. Wissy on ollut sairaslomalla pari viikkoa, mutta sillä voi ratsastaa jo kevyesti. Vaikutti mukavan luonteikkaalta ponilta :) Sopivan kokoinen mulle, kun taas Qina on vähän liian pieni.

Perjantaina laitettiin habat koetukselle, kun käytiin Haltialassa täyttämässä jyväsäkkejä. 20 kpl n. 35kg säkkejä kauraa ja ohraa roudattavana pakettiautoon ja jyvävarastoon. Lisäksi ankkojen munat kerättiin talteen ja laitettiin hautomakoneeseen. 28 päivän kuluttua luvassa siis ankanpoikasia toivottavasti! Lampaatkin saivat uuden ilmeen ja helpotusta kuumuuteen, kun harjoittelijat pääsivät esittelemään parturin ja pedikyyrin taitojaan. Lampaat siis kerittiin ja sorkat leikattiin, eikä muuten ollut helppoa! Alla tulos.

Luomus.


Mitäs näistä tehtäis? :)

Tiistaina luvassa oli iso operaatio; navetan vuosipesu. Tarkoitti siis navetan pesua lattiasta kattoon painepesureilla. Ensin koko navetta piti tietenkin tyhjentää. Nyt kelpaa taas eläinten touhuta ja häärätä putipuhtaissa tiloissa. Häärintää tosiaan saatiinkin, kun eläimien karsinapaikkoja vaihdettiin ja kilit erotettiin yöksi äideistään. Mää-ää siellä, BÄÄ-ÄÄ täällä. Kanerva halusi mennä karsinaa mielummin ahtaaseen ruokakaukaloon asumaan. Kuinka se edes mahtui sinne?! Vasikat ovat kuitenkin jo melkein aikuisen hiehon kokoisia. Vasikka saatiin kuitenkin onnellisesti pois kaukalosta, vaikkakin vesiputki otti vähän osumaa.

Team Painepesuri valmis hommiin!























Tänään kilisi kulkuset navetassa oikein urakalla. Kilien kulkuset saivat nimittäin kyytiä eläinlääkärien toimesta. Me harjoittelijat saimme olla seuraamassa ja avustamssa operaatiossa. Pojat pääsivätkin loppupäiväksi lepäilemään lämpölampun alle, mahtaa olla huomenna suuri järkytys kun huomaavat että jotain puuttuu?! Ohjelmassa oli myös heinäkuorman purkua, eli ilman fyysistä työtä ei tänäänkään selvitty.

Pikku toipilaat

Eläinlääkäreiden ollessa paikalla myös Nasse-kani päästettiin vehreämmille nurmille. Ikää vanhuksella olikin jo 8 vuotta, ja pupu alkoi olla heikohkossa kunnossa.

Nasse ja Nanna, viimeiset halit <3

Hyvää matkaa Nasse!







Näihin tunnelmiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti