5.5.2014

Ensimmäinen päivä

Tänään alkoi 5kk mittainen työharjoittelu Fallkullan kotieläintilalla Helsingissä. Vierailijat voivat tutustua maatilan eläimiin, kuten lehmiin, sikoihin, hevosiin, lampaisiin, vuohiin, kanoihin, ankkoihin, sekä pupuihin. Lisäksi tila toimii nuorisotalona, jossa lapset ja nuoret pääsevät osallistumaan eläintenhoitoon ja muuhun nuorisotoimintaan.

Ensimmäinen päivä kului paikkoihin, eläimiin, ihmisiin ja perustöihin tutustuen.  Aamu alkoi eläinten ruokinnalla ja navetan siivouksella (kaikki eläimet majailevat navettarakennuksessa omissa aidatuissa karsinoissaan). Lehmät, kanat, ankat, vuohet ja hevoset päästettiin ulkoilemaan vaihtelevan kurjasta säästä huolimatta. Olin varma, että vuohet lähtisivät omille teilleen hyppelemään pitkin pihoja, sillä niille ei oltu aidattu reittiä navetasta ulkoilutarhaan, mutta koko lauma kopsutteli kiltisti tuttuun tarhaan.

Aamupäivällä pääsin myös ensimmäisen (mutta tuskin viimeisen) kerran lypsämään vuohta! Olin onneksi päässyt etukäteen harjoittelemaan lehmien lypsämistä koulun navetassa, ja helpotuksekseni vuohen lypsäminen oli äärimmäisen helppoa lehmään verrattuna, vaikkakin kaikki maito oli lypsettävä käsin. 

Seuraavaksi vuorossa olikin ratsastusta. Fallkullassa on 4 hevosta; suomenhevosruuna Puhti, russponi Qina, risteytysponi Wissy sekä shetlanninponi vanhus Laku. Hevosten tarhasta hakuun ja muuhun ihmettelyyn kului jonkin verran aikaa, sillä hevoset alkoivat jekkuilemaan kiinniottaessa ja tarhan portti oli lukossa, joten emme saaneet hevosia heti ulos. Lisäksi Puhti, joka minun piti liikuttaa oli nautiskellut kunnon mutakylvystä, ja sen jynssäämiseen kului tovi jos toinenkin. Onneksi muta oli kerennyt edes vähän kuivua :). Onneksi sää oli mitä parhain! Onko mitään nautinnollisempaa, kuin ratsastaa läpi raekuuron ja räntäsateen, joka piiskaa kasvoja 3/4 kierroksella kentästä. Puhti oli onneksi loistotuulella; reipas ja kuuliainen. Menin pienin alkuverryttelyn jälkeen ravia ja hieman laukkaa, lähinnä jotta saisin tutustuttua hevosen liikeisiin ja apuihin reagointiin.

Iltapäivällä jaettiin taas ruuat ja elukat paimennettiin sisälle (kanat oli haettu jo etukäteen, sillä sadesään vuoksi ne vain kyhjöttivät vieretysten katoksen alla). Sen jälkeen päivä olikin ohi, odottavaisin mielin kohti seuraavia päiviä ja viikkoja.


Tutustu Fallkullaan!
http://fallkulla.munstadi.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti